Money, money, money

Hogy valami kevésbé cuki és babás, de annál lényegesebb témát is érintsek, a pénzről lesz szó ebben a posztban. A lehető legundorítóbb része az egész világnak, mégis mindenhez kell. Nem biztos, hogy érdemes kiszámolni, mibe kerül felkészülni egy gyermekre, de a lehetőségeket mindenképpen ki kell aknázni.

Nyilván nem a pénz a mérvadó, amikor gyerekvállalásról van szó, de rendkívül szerencsés az, aki megteheti, hogy nem kell a költségeken és azok minimalizálásán rágódnia, mielőtt belevág egy életre szóló kalandba. Ha nem szórhatjuk a pénzt, akkor érdemes egy-két dologra előre felkészülni és akár félretenni, amikor lehetőség adódik rá. Néhány dolog előre kiszámítható, más költségek persze váratlanul is felbukkanhatnak. Ha minden rendben van, és munkahelyünk is lehetővé teszi, hogy dolgozzunk, akkor jó darabig bevétellel is rendelkezni fogunk.

Az alábbi kiadások mindenképpen pluszként jelentkeznek,hiszen a megváltozott állapotnak köszönhetőek és a gyermek érdekeit szolgálják, úgyhogy biztosan számolni kell velük.

1. Az orvosi vizsgálatok árai

A terhesgondozást végezheti magándoki, vagy akár az sztk-ba is besétálhatunk, ha éppen ott van olyan nőgyógyász, akihez eddig is jártunk, vagy nagyon jó híre van és őt szeretnénk orvosunknak. Mindkét esetben vannak előnyök és hátrányok, de hogy kivel hogyan bánnak, az szerintem főleg emberi hozzáállás kérdése. Az sztk nem kér pénzt a rendelésért, viszont van rendelési idő, amit ha dolgozol, nehezen lehet betartani (természetesen a munkáltató köteles elengedni, kérdés, hogyan és mennyit szívsz cserébe a munkában). A magándoki minimum 10.000 Ft / konzultáció, viszont hosszabb rendelési idő áll rendelkezésedre, így munkaidő előtt vagy után is mehetsz.

Aztán persze vannak a különböző kötelező vizsgálatok díjai, melyek közül az első nálam a toxoplazma szűrés volt, viszont ezért nem kellett fizetnem. Általában kéri a nőgyógyász, aztán maximum visszaszólnak, hogy oké, de 6-7-8 ezer Ft lesz. Nekem nem szóltak. Ezt követte a Down-kór szűrés, melyből 3 féle van, különböző időpontjaiban a terhességnek, különböző pontossággal megállapított eredménnyel. A legtutibb 29 000 Ft, a másik kettőt nem tudom már pontosan, de kevesebb (talán 20 és 10  ezer Ft). Én kaptam beutalót a genetikai vizsgálatra, ahol szintén minden kiszűrhető rendellenességet néznek, apránként átnézve a babát ultrahanggal, de az én dokim ajánlott két magánorvost is, akik állítólag erre specializálódtak. Naná, hogy az ingyenes helyett a magánorvoshoz mentünk, ami 17 000 Ft-ba fájt, de kaptunk egy csomó fotót, lett 4D-s kép is (még mindig nem tudom, mi a negyedik d..) és videót is. Na meg persze a megnyugtatást, hogy minden rendben, úgyhogy ez is megérte. A 26. héttől javasolta a nőgyógyász vas szedését kis tartalmú c-vitaminnal, mert a terhesség mindennapi velejárója – minden probléma felmerülése nélkül is – a vérszegénység. Emellett kalciumot kell naponta szednem magnéziummal. Sajnos ezek sem fillérekbe kerülnek, ugyan a vasat receptre adják, így nem drága és sokáig elég, a többi hamar elfogy és pótolni kell. A legutóbbi vásárlásnál 2 doboz 100 mg-os c-vitamin, egy Calcium Sandoz pezsitabi, valamint mellé a Magnosol granulátum került 4 400 Ft-ba és kb. két hétre lesz elég. Szóval ezzel is számolni kell.

2. Ruhák

IMG_20140624_202143Igen, rengeteg cuki, ámde annál fölöslegesebb kisruhát kell majd vásárolni magzatunknak, amivel minden szülő számol, mert az tök evidens. Azt persze senki nem említi, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy a pocakod kicsit is változik, máris nemcsak a szokásos „Nincs egy göncöm se” hisztiről van szó reggelente. Valóssá válik minden férfi rémálma, azaz az asszonynak tényleg ruha kell. A nadrágok elkezdenek nyomni, szorítani, a szoknya és a felső nem ér össze, kivillan a pocak alja, szóval komoly ruhatár cseréről beszélünk, ami nálam kb. a 4. hónaptól folyamatos. Be kell vallanom egy kiadós szanálás után, hogy valóban voltak gönceim, most azonban siralmas a helyzet…

Meg kell jegyeznem, hogy ráadásul szerencsém van, mert nyáron szülök, így nyári ruhákkal simán kibekkelem a nagypocakos időszakot. Bele se akarok gondolni, hogy a téli kismamák hol és mennyiért tudnak hozzájutni kényelmes ruhadarabjaikhoz. Külön undorító dolog, hogy még a bababörzéken is le akarják húzni a szerencsétlen kismamát, nemcsak a kismamaboltban, ahol minimum 10 000 egy ótvar ronda kismamanadrág! Míg a babának 200 Ft-okért bodyt veszel, addig a legrondább darabok is 5 000 Ft-tól kezdődnek, ha te akarsz felöltözni. Szóval anyuka már most szopik.

Ugyanakkor a babarucikhoz érkezve némi pozitív hírrel is szolgálhatok. Az első időszakra szükséges kis ruhadarabokat potom pénzért be lehet szerezni a már említett bababörzéken, vagy használt gyerekruha boltban. Ha magadnak nem is vettél még soha ilyen helyen ruhát, gondolj bele, meddig fogja a csecsemő hordani (=lehányni, lepisilni, összeszarni)  az 56-os méretű rugdalózót (pár hét), aztán tedd szépen vissza az 1 300 Ft-os baromi cuki Disney-s vagy verdás ruhadarabot a polcra! Ha valahol, itt nagyon lehet spórolni és mivel egy szülő sem bírja megállni, hogy ne vegyen fölöslegesen egy-két (sok) menő ruhadarabot arra a pár hétre / hónapra, amit aztán majd eladhat, így te is hozzájuthatsz a börzén harmad annyiért is.

Hogy egyéb cuccok, amik pl. a kelengyelistán szerepelnek, milyen árban és hol beszerezhetőek, vagy mit hogyan érdemes megvenni, arról egyelőre fogalmam sincs, mert ehhez a részhez csak most érkeztünk, így a poszt ezzel a blokkal később frissül majd.

Frissítés: nem túl biztató a helyzet, mert nagyon sok apróságot kell beszerezni, és nem feltétlenül az árral gyűlik meg az ember baja. Mi még csak azon tárgyakat vásároltuk meg, melyek feltétlenül szükségesek lehetnek, ha Töhi úgy dönt, kikukucskál, de így is túl vagyunk már pár körön, ami inkább időben és energiában jelentett nagy falatot. A cumisüvegekből például miért van ezer fajta? És honnan tudjam, hogy melyik jobb a legjobbnál is? A pelusból meg létezik vastagabb, és vékonyabb, mint kiderült, de ezt se védőnőtől tudom, hanem ismerős tapasztalata alapján. A hajkefe hülyeségnek tűnik, pedig kell az a koszmó ledörzsöléséhez, írja ezt egy netről letöltött kelengyelista. Ezek az „apróságok” árban nem is vészesek, csak éppen rengeteg minden kell. Aztán jó, ha van egy mellszívód, amit 10 ezer Ft-ért már oda is adnak, hacsak nincs szerencséd, és találsz pl. 4-ért, vagy a bébiőr, aminek az ára szinten 10 ezres nagyságrendben mérhető. Szóval, ha eddig azt gondoltad, hogy a bútorok, meg a babakocsi, meg a nagyobb, értékesebb darabok Úristen mennyibe kerülnek, készülj fel, hogy minden egyébre (és akkor még dekorációról, vagy éppen játékokról, mesekönyvekről nem volt szó) kb. ugyanennyit el kell költeni.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

3. Költözés

A mi esetünkben a költözés is kötelező elem lett, mivel az eddigi másfél szobás albérletünk már arra sem adott lehetőséget, hogy egy új széket betegyek, nemhogy egy gyermekhez szükséges bútorokkal szereljük fel. Ezért nagyobb lakást kellett találnunk, ami egyrészt a költözésnél már plusz költséget jelent (fuvarozó autó bérlés, segítő barátok ellátása étellel, itallal, aztán egy „köszönjük” meghívás is illik a már berendezett lakásba), valamint a nagyobb lakás havi szinten is jobban megterheli kis családunk költségvetését; több albidíj, magasabb rezsi. Akárhogy is nézzük, számunkra ez is hozzátartozik a gyerekvállalással járó plusz kiadásokhoz.

4. Bútorok

Akár szükséges új lakásba mozdulni, akár a meglévőt alakítjuk / rendezzük át, a porontynak kellenek bútorok. Egy kiságy, mely használtan is 10 000 Ft-tól indul, egy pelenkázó, mely szintén 18-20 000 Ft-tól kezdődik a hirdetésekben, és akkor még nem beszéltünk a kis ruhásszekrényről, melyet lehet pótolni, ha amúgy elegendő tároló bútorunk van, csak egy kis átszervezést igényel, vagy éppen a rég halogatott szanálás is segíthet, hogy saját ruháink helyett a pici babaruhái kapjanak helyet szekrényünkben. Jó, ha van egy gyerekkád, akár állvánnyal, 4-5 000 Ft-tól be is szerezhető, és persze ha tudunk külön szobát biztosítani az érkező rabszolgatartónknak, akkor a dekorációval is számolhatunk, szintén ezresekben mérve azok árát.

Frissítés: azért a finisben sikerült kiságyat és pelenkázó komódot is venni, sőt kaptunk egy nagyon csodás utazó járókát, melyet én mindenképpen szerettem volna beszerezni (várhatóan többször is fogunk utazni a gyermekkel nagyszülőkhöz, ahova jó, ha tudok vinni egy könnyen szállítható fekvő alkalmatosságot, valamint a járóka funkciót itthon is szándékomban áll kihasználni). A kiságy a tipikus egyszerű, de nagyszerű kategória lett, 20 ezer forint alatti áron, de újan. A komódot is egy üzletben rendeltük meg, és nagy meglepetésemre amit választottunk, – elsősorban szigorúan az árakat figyelembe véve – pont a nekem leginkább tetsző színű és mintájú bútordarab volt a legkedvezőbb árú. Egyetlen dolog, ami azért szemétség, hogy maga a pelenkázó rész a komód tetején, melyet toldaléknak hívnak, külön darabnak számít, így annak árával pluszban számolni kell, mivel az később leszerelhető. Ez a tény számunkra az üzletben derült ki és okozott némi meglepetést. És persze a pelenkázó betét vagy mi a szösz még erre kerül rá, szóval ott megint ugrik pár ezer forint.

  

Ami még kelleni fog, az a kisszekrény a ruciknak, de ez nem alapfelszereltség ahhoz, hogy a pici akár előbb is kibújva kényelmesen elfoglalhassa otthonát, valamint némi dekoráció a szobába (erre már vannak tervek).

5. Babakocsi

Majdnem kihagytam az egyik legfontosabb kelléket, a babakocsit, mely valóban felsorolhatatlan számban van jelen a piacon, így az ára is nagyon változó. Egy újszülött számára megfelelő babakocsi használtan már akár 25-30 000 Ft-tól megvehető, de egy többfunkciós, hiperszuper járgányért nem keveset elkérnek még a magántulajok is. Mondhatnám, hogy nagy szerencsénk volt, hogy 30 000 Ft-ért tudtunk venni egy megfelelő babakocsit újonnan egy bababörzén standot állított üzlettől, de hazaérve meg kellett állapítanom, hogy ez mégsem az, amit szerettem volna. A pozitív tulajdonságai vigasztalnak még most is, de még mindig kicsit rossz szájízzel gondolok rá, hogy olyan hamar és talán meggondolatlan módon megvásároltuk, aztán persze már nem is vittük vissza. Meg kell hát gondolni ezt is, mert lehetőségekben a határ a csillagos ég, és már ebben a témában sem tudja az esetlen szülő, hogy mivel jár jobban.

Ami nekem biztosan nem kell, és durván lehúzzák vele az embert, az a 7 000 Ft-tól kezdődő szoptatós párna, amit már a várandósság alatt is magad alá gyűrhetsz, hogy jó legyen. Nem kell. Hallottam hírét, hogy milyen jó, és csak azzal lehet aludni, de még nem jöttem rá, hogy a takarónál mitől jobb, hiszen, azt is be tudod gyűrni lábad közé, has alá, bárhova. Uram bocsá’, jó esetben ott van a kedves férj, akihez oda lehet bújni, össze lehet kulcsolódni, bár tudom ez nagyon maradi megoldás. 7 hónaposan eddig még nem volt szükségem erre a tárgyra, ami egyébként a leendő apukák ősellensége, sőt, még a majdnem hason alvás is megy, pedig nincs kicsi pocakom. Egyszerűen felhúzom a lábam, és kitámasztom magam. Nem nagy trükk, de aludni tökéletesen tudok, már ha a macskák hagynak…Később, ahogy nevéből adódik, a szoptatáshoz nyújt segítséget, de ha van egy jóval olcsóbban beszerezhető pólyád, vagy csak fogsz egy tömöttebb párnát, simán megoldhatod, hogy gyermekedet kényelmesen tartva, fekve, akárhogyan is, megetesd.

6. Szülés

Ezt a részt is majdnem kihagytam, vagyis szívesen kihagynám gyakorlatban is, mind az anyagi és nem anyagi oldalát, de azt szokták mondani, olyan még nem volt, hogy valaki elaludt, és mire felkelt, anya lett. Kár, lennék én az első! Szóval a szülés sem ingyen van. Amit a nőgyógyásznak fizetsz, az a terhesgondozás során igénybe vett konzultációk, vizsgálatok díja, amikor is az orvos rád szánta drága idejét és tudását. Miután ma már nem is feltétlenül kell annál szülnöd, aki a terhesgondozásodat végezte, ezért a szülés egy teljesen különálló tevékenységnek számít, aminek a díjazása is teljesen önálló. Külön kell megfizetned az orvost azért, hogy hajlandó ott lenni, és világra segíteni porontyodat, persze csak, ha éppen nincs szabadságon! Hogy ez mibe kerül pontosan, arról csak ismerőstől hallott információm van, ami annyi, hogy a konzultáció árának tízszeresét „illik” adni a szülésért. Igen, ez a fentiek alapján legalább 100 000 Ft! Na de, ez nem egy kötelező kiadás, mármint nem hivatalos, ezért – vállalva némi kockázatot a későbbi ellátások minőségének tekintetében – adhatsz te kevesebbet is. Aztán ott van a szülésznő, aki nagy divat lett, és gyanúm szerint azt végzi el, amit 10-20 évvel ezelőtt még a terhesgondozást végző orvosod tett. Figyel rád, ott van veled, felvilágosít, stb. Na, neki nem kell majd ennyit fizetni, de mivel az utolsó hetekben már csak ő gondozza a terhességed, mégiscsak érdemel valamennyi suskát. Az én orvosom már nem óhajt látni a maradék 4 hétben, miután felfogadtam a szülésznőt, csak, ha baj van, mivel innentől már mindent ez utóbbi végez. Nem tudom, mikor fordult meg ennyire a világ, és hogy normális-e, hogy ez azért engem aggaszt egy picit, de az anyagi oldalát tekintve egyáltalán nem találom kielégítőnek, vagy akár elfogadhatónak a helyzetet. Ugyanakkor, az ember minden pénzt megad az illúzióért, hogy minden rendben lesz, van orvosom, van szülésznőm, tehát mi baj lehet.

Mindezek persze nem egyszerre kiadandó összegeket jelentenek, melyektől megszabadíthatjuk pénztárcánkat, de arra fel kell készülni lelkiekben, hogy szépen lassan és folyamatosan ömleni fog kifelé a házi kasszánkból a zsozsó. Elkeseredni azért nem kell, mert jó esetben van bevételi oldal is.

1. Fizetés / táppénz

Ha tudunk dolgozni, akkor jó esetben fizetést is kapunk érte. Tehát azzal számolni lehet, és jó előre tervezve – ahogy mi azt végül nem tettük – időben el lehet kezdeni beszerezni egy-két dolgot, esetleg a nagyobb kiadást jelentő bútorokat. Aki persze bármilyen gonddal küzd terhessége alatt, vagy olyan munkát végez, melyet már állapotosan nem ajánlott, meg van lőve, hiszen a hónapokig tartó táppénz nem feltétlenül a legegészségesebb fizetés. Az én helyzetem annyiból szerencsétlen, hogy a kevesebb bevételi forrás miatt egy percet sem szerettem volna táppénzen tölteni, a szerencse benne pedig az, hogy ezt meg is tehettem. Terhességem 8. hónapját elérve tettem le a lantot, a maradék 4 hétre pedig az okosan tartalékolt fizetett szabim elég lesz. Így a bevételkiesést a lehető legkésőbbre sikerült elhalasztani, de azért mindenképpen számolni kell vele, ha előbb nem, a baba megszületésével.

2. TGYÁS, GYES, GYED és ellátások

Hogy milyen ellátásokban részesülhet az ember és mikortól és hogyan, azt teljesen jól összefoglalják az alábbi weboldalak, és gondolom még vagy ezer másik:

http://www.szuloklapja.hu//hivatalos-ugyek/367/tgyas-gyed-gyes-es-ellatasok-kisokosa.html
http://palyazatfigyelo.info/2014/03/15/tamogatasok-kismamaknak.php

A baj azonban az, hogy vagy magad keresed fel ezeket az oldalakat, vagy anyuka, barátnő küldi a linket, mert utánanézett. Hogy mikor, mit érdemes, vagy hogyan lehet a legokosabban kihasználni bármit is, esetleg mire meddig van időd, hogy leadd a papírokat és persze kinek, azt meg olvasd el szépen ezeken az oldalakon, mert senki, ismétlem SENKI nem foglalkozik ezzel rajtad és a környezeteden kívül. A védőnő ad egy igazolást, amit „ha kérnek, oda kell adni”, de hogy kinek és mikor, az titok, viszont a Baba-Mama magazin tavaly novemberi számát baromi fontos elraknod, mert van benne kupon, amit 2013. december 31-ig lehetett felhasználni. A nőgyógyász nem ért a gyakorlati részéhez a dolognak, a háziorvos pedig velem riadtan közölte, mikor a nagy hasammal végre eljutottam hozzá egy EKG erejéig, hogy aznap kapták az infót, miszerint mostantól ők végzik a terhesgondozást, de semmi egyebet nem tudnak, meg különben is „Távozz tőlem, Sátán!” Úgyhogy ha minden fillér számít, akkor magunknak kell okosnak lenni, és mivel eddig senkit nem érdekelt, hogy pl. az állandó lakcímünk nem a tartózkodási helyünk, át kell gondolni, hogyan is fognak a beadványok beadódni a megfelelő helyre…

Amit viszont megtudtam, hogy legalább a TGYÁS igényléséhez nem kell több, mint a munkáltatónak leadni a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, és ők elvileg intézik, amit kell, hiszen – gondolom én – ezzel kapcsolatban, valamint a munkaviszonyom megváltozásával nekik is van teendőjük.

A születés után legfontosabb talán „a pici születési anyakönyvi kivonata, melyet már alig néhány nappal a baba megérkezése után magadnál tudhatsz.Ha nálad van már az anyakönyvi kivonat, akkor irány az Egészségügyi Pénztár vagy a kórház, ahol ki tudod tölteni a kisbaba TB kártyájának igényléséhez szükséges nyomtatványokat.Erre feltétlenül szükséged lesz, így célszerű minél előbb elintézni!Az intézkedéstől számított 30 napon belül fogjátok megkapni a TB igazolvány, melyet az OEP postán fog kiküldeni.”

Az alaptámogatások, – GYES, anyasági támogatás* –, melyek alanyi jogon járnak a Magyar Államkincstár helyi igazgatóságánál igényelhető.Az alapdokumentumok, melyekre szükséged lesz az igényléshez, az a személyi igazolvány, a lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya, baba születési anyakönyvi kivonata, a baba TAJ kártyája.

Babakötvény!Ez egy számla, melyet az állam nyit a kisbabának és 42.500 forintot utal át a számlára, melyről a szülők értesítést kapnak.Ezt nem kell igényelni, automatikusan jár!Természetesen erre a számlára te is tehetsz bármikor pénzt, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked egy jelentősebb összeggel gyarapodjon, ha betöltötte a 18 éves kort.

A GYED már nem alanyi jogon járó támogatás, ezt a támogatás, csak azok a a kismamák kaphatják meg, akik minimum 180 napon át a szülés előtt fizettek társadalombiztosítást.A GYED-et igényelheted a munkáltatónál is, de ha úgy érzed, hogy te gyorsabban és ügyesebben végig tudod vinni a folyamatot, akkor kérj egy ehhez szükséges igazolást a munkáltatótól és igényeld az Egészségbiztosítási Pénztár lakóhelyed szerinti ügyfélszolgálatánál.

Aztán persze vannak az önkormányzati támogatások, melyet lakóhely szerinti önkormányzatnál lehet igényleni különböző feltételek szerint. Itt is nagyon fontos, hogy maximum 180 nap áll rendelkezésre az igényléshez a baba megszületését követően, a továbbiakban már nincs mód a támogatás igénylésére. Esetemben nehezítő körülmény a már említett más városban való életvitelszerű tartózkodás ténye.

Sajnos, bár nem tűnik kevésnek, amivel az állam ideig-óráig próbálja pótolni a kiesett havi bevételt, mégis szánalmas összegekről beszélünk, bizonyos esetekben pedig pont azok kapnak kevesebb támogatást, akiknek nagyobb szükségük lenne rá. (Bérhez, munkaviszonyhoz kötött feltételek nem éppen a keveset keresőknek kedveznek…). Adódik azonban olyan kellemetlenség is ezekkel a pénzösszegekkel, hogy előfordul a hosszú ügyintézési idő miatt, hogy csak hónapok elteltével érkezik az első kiutalás visszamenőleg is. Legalábbis több fórumon olvastam ilyen jellegű hozzászólásokat, melyek között voltak teljesen sima esetek, és persze olyan is, ahol valamilyen tényező bonyolította az ügyintézést. Minden esetre fel kell készülnünk arra is, hogy egy időre a megcsappant bevételi források még időben is csúszhatnak.

*anyasági támogatás: egy egyszeri egy összegben folyósított támogatás, jelenlegi összege egy gyermek után 64.125 forint.Nagyon fontos, hogy ennek igénylésére a kisbaba születését követően maximum 180 nap áll rendelkezésre, utána már nincs rá mód, mert a határidő lejárta jogvesztő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük